Birçok insan kış aylarında C vitamininin koruyuculuğu bilir ve kış geldiğinde C vitamininden zengin meyve suları tüketmeye özen gösterir. Peki kışın bizi koruyan sadece C vitamini midir? İşin aslı nedir, kışın hastalıklara yakalanmamak için neler yemeliyiz, neler içmeliyiz, yaptığımız yanlışlar nelerdir. Tüm bu sorularınızın cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

BAĞIRSAK VE MİDE DOSTU POSA

Posalı ve ya bir başka deyişle lifli beslenme kış aylarında dikkat etmemiz gereken konuların başında gelmektedir. Yaz aylarında meyve ve sebzelerdeki çeşitlilik ve renklilik kış aylarında biraz daha azalmaya başlar. Soğuk havalarla birlikte su tüketimi de azalınca kabızlık kış aylarında kaçınılmaz olabilmektedir. Bunu önlemek için özellikle haftanın 1-2 günü posanın iyi kaynaklarından olan nohut, kurufasulye, barbunya, mercimek gibi kurubaklagiller tüketilmelidir. Bunun yanı sıra tam tahıllı ekmek ve unlar kullanılmalı, keklerde veya hamur işlerinde kepekli veya çavdarlı alternatifler pişirilmelidir. Yine posanın iyi kaynakları olan meyveler bol ve temiz akan su altında iyice yıkadıktan sonra kabuklarıyla tüketilmelidir. Sebze yemekleri ve salatalar sofraların olmazsa olmazı olmalıdır. Sebzeleri sıcak veya zeytinyağlı şeklinde tüketemediğiniz zamanlarda mevsim yeşillikleriyle hazırlanmış bir kase salata mutlaka tüketilmelidir.

PROBİYOTİKLİ YAŞAM

Probiyotikler besinlerle birlikte veya ayrı olarak alınan, bağırsaklarda mikrobiyal dengeyi sağlayan canlı mikroorganizmalardır. Probiyotikler bağırsak sağlığı başta olmak üzere vücudumuzda bir çok sistemde etkileri bulunmaktadır. Sindirim sisteminin düzenlenmesinde özellikle kabızlık, ishal, şişkinlik, hazımsızlık gibi şikayetleri olan kişilerde, laktoz intoleransı semptoz ve bulgularının hafifletilmesinde ve bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesinde olumlu etkilere sahiptirler. Kışın bağışıklık sisteminin en çok zayıfladığı hastalıklara yatkınlığın arttığı zamanlardandır ve probiyotikler mutlaka beslenmemizde olmalıdır. Son yıllarda zenginleştirilmiş şekilde yoğurtlarda, kefirde, fermente süt ve süt ürünlerinde sıklıkça kullanılan pre ve probiyotikler, tablet, kapsül veya saşe formlarında da piyasada yerlerini almıştır.

KIŞ AYLARININ SULTANI C VİTAMİNİ

Evet kış aylarının sultanı dedim çünkü C vitamini içeren besinler gençlik iksirini de beraberinde taşıyorlar. C vitamini hücrelerin yenilenmesi cildin sıkılığını ve elastikiyetini sağlayan kolajen maddesinin üretilmesini sağlar. Başta turunçgillerden portakal greyfurt olmak üzere, kivi, ananas, limon, kuşburnu, kabak, domates, karnabahar, lahana, ıspanak, kuru soğan, biber, turp, maydanoz C vitamini bakımından zengindir. Kış aylarında sıklıkla tüketilmesi gereken C vitamini hem hastalıklara karşı koruyucu etkisiyle hem de kışın sıklıkla görülen halsizlik ve yorgunlukla savaşmada bulunmaz bir nimettir.

HER MEVSİM SU HAYATTIR

Yaz sıcaklarında hepimiz su şişelerine sarıldık ama soğuklar gelince suyun yerini başka içecekler mi aldı? Kışın yapılan en büyük yanlışların başında gelir su tüketimini azaltmak oysa aynı beden aynı ihtiyaçlarla devam etmektedir hayatına. Bu nedenle su içmek için susamayı beklememek gerekir. Nitekim kış aylarında susamayı beklemek çok uzun saatler boyunca susuz kalmanıza neden olabilir. Unutulmamalıdır ki kışın içilen sıcak içecekler özellikle çay, kahve gibi kafein içerdikleri için diüretik yani idrar söktürücü etkiye sahiptirler. Bu nedenle bu gibi içecekler suyun yerini tutmazlar. Günlük su tüketimi kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte günde ortalama 2-3 LT su tüketilmelidir.

KIŞ GÜNEŞİ BALIK

Ülkemizde kış aylarında güneşten çok fazla yararlanamamaktayız. Bu nedenle D vitamininin başlıca kaynağı olan güneşin kışın eksikliği görülebilmektedir. Balık içerisindeki D vitamini sayesinde bir miktar eksiğimizi karşılayabilmektedir ve kış aylarında haftanın en az 2-3 günü tüketilmesi gerekir. Ancak unutulmamalıdır ki doğa da hiçbir besin günlük D vitamini ihtiyacımızın tümünü karşılayamayacaktır. Bu nedenle güneşli kış günlerinde 20 dakika vücudun güneş alabilecek yerleri güneşlendirilmelidir. Gerekli görülen durumlarda ve özellikle çocuk ve yaşlılarda ise D vitamini takviyesi alınabilir.

BİLİNÇSİZ VİTAMİN KULLANIMINA DİKKAT

Kış aylarında yapılan en önemli hatalardan biri de hastalıklardan korunmak amacıyla doktora danışmadan vitamin ve mineral tabletlerinin tüketilmesidir. Düzenli ve dengeli beslenildiği durumlarda, bireyin özel bir hastalık durumu yoksa, besinlerde günlük ihtiyacımıza yetecek kadar vitamin-mineral alırız. Bu tabletlerin bilinçsiz kullanımı kansızlık, böbrek taş hastalıkları, baş ağrısı, saç dökülmeleri ve bulantı gibi pek çok yan etkiye yol açar.

Sağlıklı bir kış ayı geçirmek için beslenmeyi çeşitlendirmek ve sağlıklı besin seçimleri yapmak çok önemlidir. Sağlıklı ve mutlu bir kış geçirmeniz için beslenmenize yeterli özeni gösterin…